Tips voor je website: hoger komen in Googleintro - hoe kom je hoger in Google voor een gewenste zoekopdracht?

Hoi, ik ben Jesse. Hier vind je een aantal tips voor je website om hoger te komen in de resultatenlijst van Google.

Als je een website maakt of laat maken, ben je vaak hoofdzakelijk bezig met het design van je website: ziet hij er gaaf uit. Je laat hem aan vrienden zien en die vinden hem ook erg mooi en dus ben je tevreden en zet je hem online. Tenzij je bekend bent of heel veel reclame maakt, wordt je site waarschijnlijk niet heel veel bezocht: daar kom je dan na een tijdje achter. Je wordt wel gevonden door mensen die expliciet op jouw naam zoeken, maar voor zoekopdrachten waarvoor je eigenlijk gevonden wil worden (en denkt dat dat ook het geval is), wordt je site niet hoog in Google vertoond.

Tips voor je website


Hoger komen in Google is makkelijk, vooral als je er nooit eerder veel tijd aan besteed hebt. Op de eerste plek komen is juist heel moeilijk. Natuurlijk is dit relatief, het ligt aan de zoekopdracht waarvoor je goed wil scoren in Google. Voor zoekopdrachten waar zelden iemand naar zoekt, kom je makkelijk bovenaan. Maar voor populaire zoekopdrachten, juist de zoekopdrachten waarbij je veel bezoekers kan krijgen, is het erg moeilijk.

Ik ga er even vanuit dat je al weet voor welke zoekterm je graag bovenaan verschijnt. Hoe word je gevonden voor deze zoekterm? Het antwoord is simpel: zorg dat je een pagina van je website geheel voor deze zoekterm optimaliseert. Dat hoeft helemaal niet je hoofdpagina te zijn, daar staat waarschijnlijk uitgelegd wie je bent of waar je bedrijf in gespecialiseerd is. Als deze pagina op dezelfde site staat (zelfde domeinnaam) en je er een linkje naar plaatst is het helemaal goed.

Hoe optimaliseer je een pagina voor een zoekterm? Hopelijk staat je zoekterm al in je domeinnaam, dat zou echt super helpen, maar het hoeft niet per se. Het eerste wat je doet is je zoekterm in de titel van je nieuwe pagina zetten. Niet achteraan in de titel, maar helemaal vooraan.

Daarna schrijf je teksten waarin je zoekterm meerdere keren genoemd wordt. Dat hoeft niet vaak te zijn: om hoog in Google komen hoeft elk woord van je zoekterm soms maar vier keer genoemd te worden. Het is wel verstandig om de hele zoekopdracht ook minstens een keer in zijn geheel exact te noemen. Dat is niet storend, want het is aan te bevelen om tussen de 1500 en 2000 woorden op de pagina te hebben staan.

De pagina noem je "voorbeeld-van-je-zoekterm.html" en plaats deze in je hoofdirectory of je maakt een nieuw mapje aan met deze naam en zet je pagina erin als index.html.

Voeg een kopje aan je pagina toe waarin de zoekterm vermeld wordt - de volgorde van de woorden mag best anders zijn.

Voeg minstens één afbeelding toe aan je pagina die gaat over je onderwerp (je zoekterm). Geef je afbeeldingen namen waarin je zoekopdracht staat: "je-zoekterm.jpg" en geef ze een alt beschrijving waarin je zoekopdracht staat. Gebruik afbeeldingen van hoge kwaliteit, maar zorg wel dat ze niet meer dan 200 kb zijn, anders laadt je pagina te langzaam.

Plaats linkjes naar leuke websites die gaan over je zoekopdracht en beschrijf deze zodanig dat je weer je zoekopdracht kan noemen.

Schrijf een superleuke korte beschrijving van je pagina en kies een foto uit die jouw pagina gaat representeren op social media. Zorg ervoor dat je contactgegevens makkelijk te vinden zijn en schrijf een about waarin je het doel van je pagina beschrijft, aangeeft dat je een expert bent op het onderwerp en geef wat achtergrond info.

Bijna klaar, alleen nog wat technische details: check de snelheid van je pagina en check of hij mobiel vriendelijk is. Zorg er verder voor dat je site een grijs slotje heeft en een favicon en vermeld de taal.

Als alles perfect is, plaats je je nieuwe pagina online en zet je linkjes naar de pagina op al je bestaande andere pagina's. Noem deze links nooit: "klik hier", maar geef een beschrijvende link. Zorg er ook voor dat externe websites linkjes naar jouw nieuwe pagina plaatsen. Als veelbezochte externe webpagina's naar jouw site linken, kom je veel hoger in Google, met name voor de woorden die gebruikt worden in de link ("anchor text").

Verder promoot je je website op Facebook. Vertoon je pagina verder op andere sociale media zoals Twitter, LinkedIn en Instagram (met een goed linkje). Als je met al deze tips niet hoger in Google komt, weet ik het ook niet!!

Vervolgens installeer je Google Search Console zodat je precies kan zien voor welke zoekopdrachten in Google jouw site vertoond wordt, hoe hoog in de resultatenlijst je staat en hoeveel mensen er daadwerkelijk op klikken.
Laatste update: 02-02-2020